Otolaryngology, Head and Neck Surgery
Robotic Surgery & Microvascular Reconstruction

ניתוחי ראש צוואר
ד״ר ג׳ובראן מנסור הוא מומחה לניתוחי ראש צוואר מורכבים.
ד״ר ג׳ובראן מנסור עבר הכשרה ועבד במיטב מרכזי הסרטן בארה״ב לפני חזרתו לארץ

המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. השרותים והמידע באתר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאימם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן ולצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא.
מה זה סרטן ראש צוואר?
סרטן ראש צוואר זו קבוצה מגוונת של גידולים שונים באזור הצוואר והפנים.
גידולים אלו מתחלקים ל:-
-
חלל הפה: גידולים שמתפתחים בלשון, רצפת הפה, רירית בוקלית, רכסי שיניים, לסתות, חיך קשה. לקרוא עוד על גידולי חלל הפה והלסתות.
-
חלל הלוע: גידולים שמתפחים בשקדים, בחיך הרך או בסיס הלשון.
לקרוא עוד על ניתוחים רובוטיים של חלל הלוע. -
גידולי צוואר ממקור לא ידוע - Unkown Primary: בד״כ מדובר בגידולים גרורתיים מחלל הלוע שמתגלים על ידי גוש צווארי וללא מקור ברור לגידול.
-
מיתרי קול וגרון: גידולים שמתפתחים באזורים השונים של הגרון ושל מיתרי הקול.
לקרוא עוד על ניתוחי מיתרי קול וגרון. -
היפופרינקס וושט עליון: גידולים שמתחילים ברירית המכסה את הוושט העליון או אזור הבליעה התחתון בגרון (היפו-פרינקס).
-
חלל האף: גידולים שונים ממשפחות שונות שמתחילים בחלל האף, במחיצת האף, או במערות האף (סינוסים).
לקרוא עוד על ניתוחי אף FESS. -
הלוע האפי: נזופרינקס -גידולים שמתפתחים מרקמת הלימפה שמכסה את האזור האחורי של האף. גידולים אלו נקראים Nasopharyngeal carcinoma.
-
בלוטות רוק: גידולים שמתחילים בבלוטות הרוק הגדולות ( פרוטיד, בלוטה סב-מנדיבולרית או בלוטה סב-לינגואלית) או ממאות בלוטות הרוק הקטנות המפוזרות בחלל הפה והלוע. לקרוא עוד על גידולים של בלוטות רוק.
לקרוא עוד על ניתוחי בלוטות רוק. -
בלוטת התריס: גידולים שמתחילים בקשריות של בלוטת התריס. לקרוא עוד על בלוטת התריס ויותרת התריס.
לקרוא עוד על מחלות וניתוחי בלוטת התריס. -
ארובת העין: גידולים שמתפתחים בתוך גלגל העין או בלוטות הדמע.
-
גידולי עור SCC, BCC ומלנומה: גידולים שמתחילים בעור הפנים, הצוואר או הקרקפת.
לקרוא עוד על גידולי עור ומלנומה. -
גרורות לאזור הראש והצוואר: גרורות שמופיעות באזור הראש והצוואר אך מקורם מגידולים מאזורים אחרים בגוף .
מהם סוגי הגידולים השכיחים שמתפתחים באזור הראש והצוואר ?
מרבית הגידולים שמאובחניים באזור הראש והצוואר הם גידולים מוקוזליים (גידולים שמתפתחים בריריות המכסות את חלל הפה, חלל הלוע, מיתרי הקול, הגרון או הוושט העליון.
גידולים או הם גידוליים קשקשיים או באנגלית Squamosu Cell Carcinoma.
באחוזים נמוכים יותר מתפתחים גידולים ממשפחות גידולים אחרים כמו גידולים ממקור בלוטות רוק, גידולים מסוג סרקומה, לימפומה או מלנומה.
מי מטפל בסרטן ראש צוואר ?
הרופאים האחראים על טיפול בסרטן ראש צוואר הם רופאים מומחים למחלות אף אוזן גרון שעשו התמחות על (התמקצעות על) בניתוחים ואונקולוגיה של סרטן ראש צוואר.
לרוב ההתמחות על בניתוחי ראש צוואר מתבצעת במרכזים גדולים ומובילים בעולם, לרוב בארה״ב, קנדה או אוסטרליה.
ד״ר ג׳ובראן מנסור בוגר שתי התמחויות על בניתוחי סרטן ראש צוואר ובניתוחים מורכבים של הראש והצוואר ובנוסף בוגר הכשרה נרחבת בשחזורי פנים פלסטיים ומיקרוכירורגיים.
האם מנתח סרטן ראש צוואר הוא גם אונקולוג ?
רופא אף אוזן גרון ומומחה לסרטן ראש צוואר הוא מנתח (כירורג) אונקולוגי שמומחה לכריתת גידולים שפירים או ממאירים באזור הראש הצוואר. הוא אינו בעל הכשרה לטפל בקרינה או בכימותפריה או בטיפולים חדשניים באימונותרפיה באותם גידולים.
שיתוף פעולה עם רופאים אונקולוגיים מהמובילים בארץ היו דבר הכרחי לטיפול במרבית הגידולים באזור הראש והצוואר.
חלק גדול מגידולי הלוע והגרון מטופלים על ידי טיפול לא ניתוחי ע״י טיפול קרינתי בלבד. טיפול זה ניתן על ידי רופא אונקולוג שעובד בשיתוף פעולה הדוק עם רופא אף אוזן גרון. האבחון, המעקב וניהול המטופל מתבצעים על ידי רופא אף אוזן גרון מומחה לסרטן ראש צוואר.
במקרים אחרים בהם המטופל מתייצג עם מחלה מתקדמת שדורשת טיפול במספר קווי טיפול כמו ניתוח וקרינתה או כימותרפיה, רופא האף אוזן גרון עובד בשיתוף פעולה הדוק עם האונקולוג למתן טיפול מיטבי למטופל.
ד״ר ג׳ובראן מנסור עובד עם רופאים אונקולוגים מובילים בארץ ובעולם בגידולי ראש צוואר, סרקומה ומלנומה.
הטיפול האונקולוגי לאחר הניתוח
הטיפול האונקולוגי בממאירות ראש צוואר מתחלק לשני שלבים:
ניתוח:
הניתוח מהווה את השלב הראשון של הטיפול. בניתוח מתבצעת הסרה מלאה של הממאירות באיבר המעורב והסרה של בלוטות לימפה מהצוואר שעלולות להיות מעורבות בגידול.
ההסרה של הגידול מתבצעת עם הסרה של רקמה בריאה מסביב לגידול (כ 1 ס״מ לפחות) כדי להבטיח כריתה מלאה של התהליך ולהפחית את סיכויי החזרה.
טיפול משלים בתר ניתוחי:
הטיפול בגידולים קטנים ובשלבים מוקדמים הוא טיפול כירורגי (הסרה כירורגית) בלבד וללא צורך בטיפול נוסף. לעומת זאת, הטיפול בגידולים גדולים ובשלבים מתקדמים, מחייב טיפול אונקולוגי משלים (בד״כ קרינה או קרינה ותוספת של כימותרפיה).
מה ההגיון בטיפול משלים לאחר הניתוח למרות גבולות כריתה תקינים?
על אף שבניתוח יש הסרה מלאה של הגידול, ועם שוליים טובים, ישנה סכנה לחזרה של המחלה בגלל התפשטותם של תאים סרטניים בודדים לעומק הרקמה מעבר לשולי הכריתה. הקרינה שניתנת למיטת הכריתה לאחר הניתוח גורמת להרג של התאים הסרטניים הבודדים שהתפשטו מעבר לגבולות הכריתה.
איזה טיפול משלים יש ?
טיפול קרינתי: כל גידול מתקדם עם סימנים של חדירה משמעותית לעומק הרקמה או חדירה לעצם מחייב טיפול קרינתי משלים למיטת הניתוח. מטרת הקרינה היא להפחית משמעותית את הסיכון של החזרה. הטיפול הקרינתי ניתן פעם ביום, ונמשך בין 5-7 שבועות בהתאם לגידול ומיקומו ותוצאות הניתוח.
טיפול כימותרפי כתוספת לטיפול הקרינתי:
במיעוט המקרים, כאשר גבולות הכריתה לא מספקים בגלל מחלה אקסטנסיבית מאוד או בגלל גרורות אגרסיביות בבלוטות לימפה בצוואר, יש צורך לתת כימותרפיה (בד״כ בשם ציספלטין) כדי להגביר את האפקט של הקרינה על הרקמה המוקרנת וכך לשפר את היכולות של הקרינה להרוג את התאים הסרטניים. טיפול כימותרפי עובד גם על כל התאים בגוף ויכול לשפר במעט את הסיכון להתפתחות גרורות מרוחקות בראות, בכבד או בעצמות.
דיסקציה צווארית Neck Dissection
דיסקציה צווארית (בתירה צווארית) הינו ניתוח שבו מנקים את הצוואר מקשריות (בלוטות) לימפה ורקמה שומנית.
בצוואר ובפנים יש כ 80 קשריות לימפה מכל צד (כ 160 קשריות משני הצדדים). קשריות הלימפה מחוברות במערכת סעיפים ענפה ומנקזת נוזל לימפה מהחלל הבין תאי דרך קשריות הלימפה אל מערכת הדם. קשריות הלימפה מכילות קבוצות מגוונות של תאי מערכת החיסון שתפקידם להלחם במזהמים שונים.
ֿ
איך גידולים מתפשטים ?
גידולים אגרסיביים מפתחים יכולת התפשטות במספר דרכים:
-
התפשטות מקומית: כאשר הגידול חודר לרקמות סמוכות מחוץ לאיבר שבו התפתח הגידול. למשל גידול לשון שפולש לעצם הלסת, או גידול גרון שמתפשט לוושט.
-
התפשטות מרוחקת (מערכת הדם): התפשטות נוספת שיכולה לקרות לבד או במקביל להתפשטות הקודמות ובה הגידולים חודרים למערכת הדם (כלי דם קטנים בסביבת הגידול) ומתפשט אל אזורים מרוחקים מהגידול. האזורים השכיחים להתפשטות מרוחקת בגידולי ראש צוואר הם הראות, מערכת השלד, הכבד והמח.
-
התפשטות אזורית (מערכת הלימפה): התפשטות זאת מתרחשת לאחר שהגידול מפתח מוטציות נוספות שמקנות לו יכולת להתנתק מהמסה העיקרית של הגידול ולחדור למערכת הלימפה. ככה הוא מתקדם בדרכי הלימפה אל קשריות הלימפה האזוריות. גידולי ראש צוואר שולחים גרורות לקשריות לימפה בצוואר ובפנים.
איפה הקשריות לימפה נמצאות ?
הקשריות לימפה בפנים ובצוואר מפוזרות במספר אזורים שונים. האזורים מחולקים ונקראים על פי האזור האנטומי שבהם הם מצוים:
צוואר עליון: קשריות באזור תת-לסתי ותת-סנתרי (נקרא גם אזור 1).
צוואר לטראלי: קשריות מסביב לווריד הג׳וגולרי (הוריד הראשי של הצוואר, נקרא גם אזור 2-4)
צוואר אחורי: קשריות בצוואר האחורי, בין שרירי הצוואר (נקרא גם אזור 5).
צוואר מרכזי: קשריות פארא-טראכיאליות - נקרא גם אזור 6),
פרוטיס: קשריות בבלוטת הרוק (פרוטיס).
צוואר תת-עורפי: קשריות בצוואר אחורי עליון מתחת לקרקפת אחורית.
גידולים ספציפיים עלולים לשלוח גרורות למערכת הלימפה על פי תבניות התפשטות ידועוה ומוכרות (בהתאם לעבודות רבות שנעשו במספר מרכזים גדולים בעולם).
דוגמאות לתבניות של התפשטות גרורות:
גידול בלשון הקדמית: עלול לשלוח גרורות לאזור התת-לסתי ולאזור הג׳וגולרי (תחנות 1-3, 1-4).
גידול בלשון אחורית: עלול לשלוח גרורות לאזור הג׳וגולרי (2-4).
גידול בבלוטות הרוק פרוטיס: עלול לשלוח גרורות לקשריות לימפה בתוך הפרוטיס או אזור ג׳וגולרי (2-4).
גידול בבלוטת התריס: עלול לשלוח גרורות לצוואר המרכזי (פארא-טראכיאלי, מסביב לקנה, 6) או לאזור ג׳וגולרי (2-4).
מה הסיכוי של גידול ראש צוואר לשלוח גרורות ?
גידולים שפירים לא שולחים גרורות בין אם למערכת הלימפה או הדם.
לעומת זאת, גידולים ממאירים מסוגים שונים או באזורים שונים הם בעלי סיכוי שונה להתפשט דרך מערכת הלימפה או מערכת הדם. סיכוי זה תלוי במאפיינים היסטולוגיים של הגידול (כמו רמת האגרסיביות של הגידול או דרגת ההתמיינות) או במאפיינים אנטומיים על פי מיקום הגידול והקרבה למערכת הלימפה.
דוגמאות:
-
גידולים של הלשון הקדמית או של רצפת הפה הם בעלי סיכוי גבוה לשלוח גרורות לצוואר כבר
בשבלים מוקדמים.
-
לעומת זאת גידולים שמתפתחים בחיך הקשה או בחלל הסינוסים הם בעלי סיכוי קטן מאוד לשלוח גרורות.
-
גידולים בבלוטת התריס בעלי סיכוי גבוה לשלוח גרורות לצוואר המרכזי או לצוואר הלטראלי. למרות זאת, ולאור האגרסיביות המאוד נמוכה של גידולים אלו, במרבית המקרים נוכחות גרורות לא גורע מהפרוגנוזה של המטופלים או מסיכויי ההחלמה המלאה.
איך עושים דיסקציה צווארית ?
הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית כאשר המטופל מונשם, מורדם ולא מרגיש כאבים. הניתוח מתבצע דרך חתך צווארי רוחבי שמוסתר בכפל עור. לאחר מכן רקמת השומן העמוקה של הצוואר שמכילה את רקמת הלימפה הרלוונטית מוסרת תוך כדי שימור האיברים החיוניים בצוואר.
יש צורך לשמור על הוריד הראשי (Internal jugular vein) והעורק הראשי של הצוואר (Carotid artery) ומספר רב של עצבים כמו עצב הלשון (Hypoglossal nerve), עצב הגרון (Vagus nerve) ועצב הכתב (Accessory spinal nerve).
בתום הניתוח מושאר נקז בצוואר על מנת למנוע הצטברות הפרשות בצוואר שבד״כ מוסר תוך 2-3 ימים. ההחלמה יחסית מהירה ולא כואבת ולוקחת שבוע-שבועיים.
מה הן תופעות הלוואי של דיסקציה צווארית מרכזית (בניתוחי בלוטת התריס)?
דיסקציה צווארית מרכזית מתבצעת בעיקר לטיפול בגרורות ממקור סרטן בלוטת התריס.
בצוואר המרכזי (מסביב לקנה או קדמית לקנה) ישנם מספר קשריות לימפה שעלולות להיות מעורבות בפיזור גרורתי בסרטן בלוטת התריס ובמקרים פחות שכיחים בסרטן הגרון.
בצוואר המרכזי עוברהעצב החוזר של הגרון וגם נמצאים 4 בלוטת הפאראתירואיד ומכאן נובעים הסיבוכים העיקריים:
-
חולשה זמנית או קבועה של עצב הגרון החוזר: יתבטא בצרידות ולעיתים אספרצייה. מצב לא שכיח, וגם שזה קורה לרוב החולשה היא זמנית ומתאוששת תוך מספר שבועות/חודשים. החולשה יכולה להתרחש משנית למתיחה או משיכה של העצב במקרים שיש ריבוי של גרורות באזורים הסובבים את העצב החוזר. כל עוד העצב לא נחתך ולא חדור באופן ישיר על ידי הגידול, החולשה תהיה זמנית. במקרים שהעצב החוזר של הגרון היה פגוע כבר טרום הניתוח בגלל חדירה ישירה של הגידול לעצב, ישנם דרכים לשקםם חלק מהתפקוד של העצב ולמנוע אטרופיה של שרירי הגרון.
-
ירידה זמנית או קבועה בסידן: זה עלול להתרחש במקרים שיש פגיעה באספקת הדם או במספר בלוטות הפאראתירואיד שנמצאות בצוואר המרכזי. בכל ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס, יש צורך עז לשמור את הבלוטות הנ״ל (לפחות 1 מתפקדת) על מנת לשמור על משק סידן תקין. במרבית המקרים זה אפשרי, אך במקרים שיש מספר גדול מאוד של גרורות בבלוטות לימפה בצוואר המרכזי, זה עלול להיות מאתגר, ובנוסף לאור ניקוי הצוואר המרכזי מרקמת הלימפה והשומן, אספקת הדם של בלוטות הפאראתירואיד עלולה להפגע. ולכן באחוזרים גבוהים עלולה להתפתח ירידה זמנית ברמת הסידן בדם שניתנת לטיפול ואיזון על ידי תוספי סידן. החולשה בדרך כלל חולפשת תוך 2-3 שבועות.
מה הן תופעות הלוואי של דיסקציה צווארית לטראלית (בגידולי חלל הפה, לוע, בלוטות רוק או עור)?
כמו בכל ניתוח צווארי התפועות לוואי מתחלקות לתופעות לוואי כלליות ובד״כ פשוטות וחולפות ולתפועות לוואי ספציפיות יותר ועלולות להיות משמעותיות יותר אך הן נדירות.
תופעות הלוואי השכיחות: כאב, דימום, זיהום וצלקת צווארית.
תופעות לוואי לא שכיחות:
-
פגיעה בעצב הכתף (Spinal accessory nerve): עצב שעובר בחלקו העליון של הצוואר, ועלול להחלש כתוצאה ממשיכה או מתיחה של העצב בזמן ניקוי בלוטות הלימפה מסביבו. החולשה בד״כ מוגבלת להרמת היד מעל הראש ולא משפיעה על שאר התנועות של הזרוע או האמה. החולשה לרוב זמנית ומשתפרת עם פיזיותרפיה ותרגולים.
-
פגיעה בתחושה בצוואר: עקב פגיעה בשורשי עצבים המספקים תחושה לעור הצוואר ועור בית החזה העליון.
תופעות לוואי נדירות:
-
פגיעה בעצב החוזר של הגרון: נדיר, יתבטא בצרידות ובאספרציות זמניות.
-
פגיעה בעצב הלשון: נדיר, יתבט בחולשת לשון, והגבלה בתנועת הלשון, לרוב ללא הפרעה משמעותית בתפקוד.
-
פגיעה בעורק הראשי של הצוואר (Carotid artery): נדיר ביותר, יגרום לדמם משמעותי, אך לרוב ניתן לתיקון מיידי, במקרים נדירים יש צורך בהקרבת העורקת ויצירת גרפט עוקף של הפגיעה, עלול להתבטא בפגיעה מוחית. ממצא נדיר ביותר.
כריתת גידולים חוזרים לאחר טיפול כימו-קרינתי
טיפול משמר איבר (Organ preservation therapy) הוא טיפול משמר שניתן בעזרו לחסל את התהליך הסרטני תוך כדי שימור התפקוד של האיבר המעורב.
דוגמאות לטיפול משמר מוצלח באזור הראש צוואר ניתן לראות בסרטן הלוע והשקדים, סרטן הגרון וסרטן הלוע האפי (נזופרינקס) שהטיפול העיקרי בהם היום הוא טיפול מבוסס קרינתי.
במקרים כאלה, הגידולים נחשבים לגידולים רגישים לקרינה וניתן להגיע לריפוי על ידי טיפול קרינתי או טיפול קרינתי משולב בכימותרפיה. אחוזי ההחלמה גבוהים מאוד בשלבים המוקדמים ואפילו מגיעים ליותר מ 70% בשלבים המתקדמים.
בחלק מהמקרים כאשר ישנה חזרה של המחלה או העדר ריפוי כתוצאה מטיפול משמר, יש צורך לבצע טיפול ניתוחי מציל (Salvage) בהתאם לממצאים. בחלק מהמקרים יש תגובה מלאה ורפוי באיבר המעורב אך העדר טיפול בגרורות בצוואר או להפך. ולכן הטיפול הניתוח יהיה מכוון בהתאם לממצאים בבדיקה, בהדמיה ובביופסיה.
-
טיפול בסרטן הלוע: טיפול שקד שטופל בקרינה ובתקופת המעקב מתגלה חזרה של המחלה בין אם בלוע או בצוואר יש צורך בניתוח. הניתוח יכלול כריתה רחבה של אזור השקד, בין אם בניתוח רובוטי אם המחלה מוגבלת, או בניתוח פתוח אם המחלה מפושטת ומערבת מספר אתרים. אם המחלה החוזרת היא רק בבלוטות לימפה בצוואר אז הניתוח המתאים הוא דיסקציה צווארית.
לקריאה על ניתוחים רובוטים של סרטן הלוע.
-
טיפול בסרטן גרון: במידה ויש מחלה חוזרת בגרון, זה מצריך ניתוח לכריתה חלקית או מלאה של הגרון. במרבית המקרים המחלה החוזרת היא גדולה ומחייבת כריתה מלאה של הגרון.
לקריאה על ניתוחי מיתרי הקול וכריתת גרון.
-
טיפול בסרטן לוע (נזופרינקס) חוזר: הטיפול בסרטן נזופרינקס הוא טיפול קרינתי או כימוקרינתי, במקרים שיש בהם חזרה של המחלה, יש אפשרות לבצע ניתוחים אנדוסקופיים דרך חלל האף על מנת לבצע כריתה של התהליך הגדיולי. לשמחתנו אחוזי התגובה וההחלמה של סרטן הנזופרינקס גבוהים.
ציסטות שפירות בפנים ובצוואר
רופא אף אוזן גרון ומנתח ראש צוואר מטפל גם בשלל תהליכים שפירים בראש והצוואר כמו ציסטות צוואריות מולדות וגם גידולים שפירים בחלל הלוע, מיתרי הקול או בלוטות הרוק.
ציסטות צוואריות מולדות הן תוצר של פגמי קיפול של השכבות השונות של הגוף בעת ההתפתחות והבניה של הגוף בשלב העוברי.
ציסטות אלו נחשבות ללא נדירות ועלולות להופיע בגילאים השונים, לרוב בגיל הילדות וההתבגרות אך לעיתים מתגלות בגיל המבוגר
הציסטות בד״כ מופיעלות ומתגלות אחרי זיהום ויראלי או חיידקי בדרכי הלוע או הגרון בגלל שלמרבת הציסטות יש חיבור אנטומי (טרקט או צינור) לאזורים שונים בחלל הלוע שמשם זיהום יכול לחדור ולגרום לנפיחות והגדלה של הציסטה.
על אף שלעיתים ציסטות אלו מופיעות לראשונה בגיל המבוגר, הן תמיד יחייבו ביצוע ביופסיה על מנת לשלוח שמדובר בתהליך סרטני שמחכה ציסטה פשוטה.
מהן הציסטות השכיחות באזור הפנים והצוואר ?
ציסטה תירוגלוסל - Thygroglossal cyst:
אלו ציסטות שמופיעות בקוו האמצע של הצוואר או לצידו. בד״כ צמוד לעצם הלשון.
החלק המרכזי של בלוטת התריס מתפתחת על ידי נדידה של תאים מבסיס הלשון (חלק אחורי של הלשון) בשלבי ההתפתחות של העובר. בחלק מהאנשים, הצינור הזה שמחבר בין בלוטת התריס ובסיס הלשון לא מתנוון ונשאר בצורת צינור או ציסטה פוטנציאלים. בעת זיהום בחלל הלוע או הגרון, חיידקים עלולים להכנס לתוך הצינור ולגרון לזיהום בציסטה ולגדילה שלה. בהתחלה יש צורך לקרר את הציסטה המזוהמת על ידי טיפול אנטביוטי, ולעיתים גם על ידי ניקור ושאיבת מוגלה על ידי מחט.
לאחר מכן יש צורך בביצוע אולטרהסאונד צווארי של בלוטת התריס והציסטה. לעיתים נדירות יש צורך בביצוע ביופסיה של הציסטה (בעיקר אצל מבוגרים).
הניתוח הינו ניתוח פשוט, ונקרא CISTRUNK, ובו בגישה חיצונית עם חתך קטן מעל הציסטה יש הסרה של הציסטה ושל הצינור השיירי שמגיע מבסיס הלשון. במרבית המקרים יש צורך בהסרה של החלק האמצעי של עצם הלשון כדי להוריד את הסיכון לחזרה של הציסטה.
ציסטה בראנכיאלית - Branchial cyst:
ישנם מספר סוגים של ציסטות בראנכיאליות (ציסטה באנכיאלית 1, 2, 3, 4). הציסטות מחולקות בהתאם למיקום שלהם בצוואר. בדומה לציסטה תירוגלוסל, ציסטות בראנכיאליות הן גם תוצר של פגמי קיפול של השכבות השונות בשלב העוברי.
ציסטות באנכיאליות הן ציסטות צדדיות בניגוד לציסטה תירוגלוסל שהיא במרכז הצוואר.
-
ציסטה בראנכיאלית מספר 1: היא ציסטה שמופיעה קדמית לתעלת האוזן או בתוך בלוטת הרוק פרוטיס קדמית לאוזן. לעיתים היא מערב את סחוסי האוזן וגורמת לזיהומים חוזרים בקדמת האוזן או באפרכסת.
-
ציסטה בראנכיאלית מספר 2: היא ציסטה שמופיעה בצוואר עליון, לציסטה זאת עשוי להיות פתח שיירי למיטת השקד. הציסטה בד״כ עמוקה לשרירי הצוואר, בצידי הצוואר.
-
ציסטות בראנכיאליות 3 ו 4: הן ציסטות נדירות יותר ומופיעלות בד״כ בצוואר התחתון
הניתוח להסרה של ציסטות בראנכיאליות מתבצעות בגישה צווארית עם חתך קטן מעל הציסטה והסרה מלאה של הציסטה, והצינור השיירי במידה וקיים.
ציסטה אפדרמואידית או דרמואידית Epidermoid / Dermoid cyst:
ציסטות שפירות תת-עוריות שגדלות לאט ומתמפחות באזורי עור עם ריבוי שיער כמו הפנים והקרקפת. בד״כ הציסטות מתפתחות עקב נדידה פנימה (במקום נשירה) של התאים העוטפים את העור שלנו (תאי אפידרמיס), מה שיוצר מעין כיס של תאים שמתרבים מתחתת לעור ויוצרים הגדלה או גוש. ציסטות אלו יכולות להווצר עקב פציעה של העור או גירוי כרוני וחוזר.
ההסרה היא פשוטה על ידי ביצוע חתך קטן מעל הציסטה והסרתה, ציסטות אלה בד״כ שטחיות ולא מסוכנות.
ליפומה
גידול שפיר של רקמת שומן שמתפתחת מתחת לעור או ברקמות העמוקות של הצוואר. בד״כ זה גורם לעיוות אסתטתי ובמצב לא שכיחים לכאבים או הפרעה תפקודית במקרים הגדולים.
ההסרה היא הסרה כירורגית פשוטה תוך שימור כלל העצבים והמבנים שעוטפים אותה.
יצירת קשר
אוירה נעימה ומרווחת ועם הקפדה על פרטיות המטופל.
קרבה לצירי תנועה ראשיים, קווי תחבורה ומגרשי חנייה.
המתחם מונגש ומותאם לבעלי מוגבלויות


התקשרו עכשיו לקביעת תור : 03-533-1755
יגאל אלון 82, תל אביב (בניין סוזוקי), קומה 4