Otolaryngology, Head and Neck Surgery
Robotic Surgery & Microvascular Reconstruction

ניתוחי פה ולסתות
ד״ר ג׳ובראן מנסור הוא מומחה לניתוחי פה ולסתות. ד״ר ג׳ובראן מנסור מבצע כריתה של גידולים מורכבים המתפתחים בחלל הפה, הלשון, בלוטות הרוק, הלסת העליון או הלסת התחתונה.
ד״ר ג׳ובראן מנסור הוא מומחה לשחזורים פלסטיים ומיקרוכירורגיים ושיקום הכריתות האוקנולוגיות כמו שחזורי לשון, שחזור פנים, שחזור לסת עליונה או תחתונה.
שחזורים מיקרוכירורגים מאפשרים שימוש ברקמות שונות של הגוף כמו אמה, ירך, או עצמות לשחזור ובניה מחדש של הפנים והלסתות.
הטיפול האונקולוגי לאחר הניתוח
הטיפול האונקולוגי בממאירות חלל הפה מתחלק לשני שלבים:
ניתוח:
הניתוח מהווה את השלב הראשון של הטיפול. בניתוח מתבצעת הסרה מלאה של הממאירות בחלל הפה והסרה של בלוטות לימפה מהצוואר שעלולות להיות מעורבות בגידול.
ההסרה של הגידול בחלל הפה מתבצעת עם הסרה של רקמה בריאה מסביב לגידול (כ 1 ס״מ לפחות) כדי להבטיח כריתה מלאה של התהליך ולהפחית את סיכויי החזרה.
טיפול משלים בתר ניתוחי:
הטיפול בגידולים קטנים ובשלבים מוקדמים הוא טיפול כירורגי (הסרה כירורגית) בלבד וללא צורך בטיפול נוסף. לעומת זאת, הטיפול בגידולים גדולים ובשלבים מתקדמים, מחייב טיפול אונקולוגי משלים (בד״כ קרינה או קרינה ותוספת של כימותרפיה).
מה ההגיון בטיפול משלים לאחר הניתוח למרות גבולות כריתה תקינים?
על אף שבניתוח יש הסרה מלאה של הגידול, ועם שוליים טובים, ישנה סכנה לחזרה של המחלה בגלל התפשטותם של תאים סרטניים בודדים לעומק הרקמה מעבר לשולי הכריתה. הקרינה שניתנת למיטת הכריתה לאחר הניתוח גורמת להרג של התאים הסרטניים הבודדים שהתשפשטו מעבר לגבולות הכריתה.
איזה טיפול משלים יש ?
טיפול קרינתי: כל גידול חלל פה מתקדם עם סימנים של חדירה משמעותית לעומק הרקמה או חדירה לעצם מחייב טיפול קרינתי משלים למיטת הניתוח. מטרת הקרינה היא להפחית משמעותית את הסיכון של החזרה. הטיפול הקרינתי ניתן פעם ביום, ונמשך בין 5-7 שבועות בהתאם לגידול ומיקומו ותוצאות הניתוח.
טיפול כימותרפי כתוספת לטיפול הקרינתי:
במיעוט המקרים, כאשר גבולות הכריתה לא מספקים בגלל מחלה אקסטנסיבית מאוד או בגלל גרורות אגרסיביות בבלוטות לימפה בצוואר, יש צורך לתת כימותרפיה (בד״כ בשם ציספלטין) כדי להגביר את האפקט של הקרינה על הרקמה המוקרנת וכך לשפר את היכולות של הקרינה להרוג את התאים הסרטניים. טיפול כימותרפי עובד גם על כל התאים בגוף ויכול לשפר במעט את הסיכון להתפתחות גרורות מרוחקות בראות, בכבד או בעצמות.
שחזורי פה ולסתות
ד״ר ג׳ובראן מנסור הוא מומחה לשחזורים פלסטיים ומיקרוכירורגיים ושיקום הפנים והלסתות לאחר כריתות אוקנולוגיות נרחבות.
שחזורים מיקרוכירורגים מאפשרים שימוש ברקמות שונות של הגוף כמו אמה, ירך, או עצמות לשחזור ובניה מחדש של הפנים והלסתות.
שחזורים מורכבים באזור הראש והצוואר מחייבים התייחסות מיוחדת בשל מבנים אנטומיים חשובים המרוכזים בצפיפות רבה יחסית באזור גוף זה. מבנים חיוניים אלה כמו הלסתות, עצמות הפנים והגלגלת, וכן לשון, לוע וושט, מהווים אתגר שחזורי לצורך שימור התפקוד והאסתטיקה גם יחד.
בכל הקשור לשיטות השחזור המסורתיות העושות שימוש בהעברת רקמות מאזור הראש והצוואר או מאזורים סמוכים, חלה פריצת דרך לפני יותר מ-30 שנה, כאשר החל השימוש בטכניקה מיקרוכירורגית המאפשרת העברת רקמות מאזורים מרוחקים מאזור הראש והצוואר.
הטכניקה המיקרוכירורגית מאפשרת העברת רקמות על-ידי העברת קטע הרקמה הדרוש לשחזור עם כלי הדם המזינים אותו ישירות, וחיבורם תחת מיקרוסקופ לכלי דם באזור החסר. עם העמקת הידע האנטומי במבנה אספקת הדם לאזורי הגוף השונים, התאפשרה העברת רקמות מורכבות יותר, תוך שיפור ניכר ביעילות השחזור עם הקטנת הפגיעה באזור התורם. שיפור זה של יכולות השחזור מאפשר התמודדות טובה יותר עם גידולים המצריכים כריתה רחבה, או שנמצאים במיקום בעייתי, תוך מתן מענה לחולים שלא ניתן היה לנתחם בעבר בשל מגבלות יכולת השחזור.
הרקמות בהן משתמשים לניתוח המשחזר נלקחות, כמובן, מהחולה עצמו וכוללות שימוש בהעברת שרירים אזוריים (כמו שריר החזה הגדול) או מרוחקים; עצמות ממקומות שונים ובעיקר עצם השוקית; מקטעי עור ובעיקר מהירך או האמה. שימוש ברקמות הנלקחות מהמטופל מאפשר קליטתן ללא שימוש בתרופות המונעות דחייה ומעלות את עמידות האזור המשוחזר לטיפול קרינתי וכימותרפי משלים. לעיתים נעשה שימוש גם בחומרים זרים כמו פלטות מתכת, ברגים ומשתלים אחרים, אך זאת רק אם מובטח כי יכוסו היטב ברקמות החולה למנוע חשיפתם או הזדהמותם.
שחזורים מיקרוכירורגים מהווים את דרגת השחזור המתקדמת והמורכבת ביותר הקיימת לניתוחים מסוג זה ומבוצעים בארץ על-ידי מספר מצומצם ביותר של מרכזים רפואיים.
בין השחזורים המיקרוכירורגיים שד״ר ג׳ובראן מנסור מבצע:
-
שחזור לשון.
-
שחזור ריריות הפה.
-
שחזור עצם הלסת התחתונה.
-
שחזור עצם הלסת העליונה.
-
שחזור הלחי (לבד או יחד עם עצמות הלסת).
-
שחזור בסיס הגולגולת.
-
שחזור עור הפנים.
-
שחזור עור הקרקפת.
-
שחזור עצם הגולגולת.
דיסקציה צווארית Neck Dissection
דיסקציה צווארית (בתירה צווארית) הינו ניתוח שבו מנקים את הצוואר מקשריות (בלוטות) לימפה ורקמה שומנית.
בצוואר ובפנים יש כ 80 קשריות לימפה מכל צד (כ 160 קשריות משני הצדדים). קשריות הלימפה מחוברות במערכת סעיפים ענפה ומנקזת נוזל לימפה מהחלל הבין תאי דרך קשריות הלימפה אל מערכת הדם. קשריות הלימפה מכילות קבוצות מגוונות של תאי מערכת החיסון שתפקידם להלחם במזהמים שונים.
ֿ
איך גידולים מתפשטים ?
גידולים אגרסיביים מפתחים יכולת התפשטות במספר דרכים:
-
התפשטות מקומית - כאשר הגידול חודר לרקמות סמוכות מחוץ לאיבר שבו התפתח הגידול. למשל גידול לשון שפולש לעצם הלסת, או גידול גרון שמתפשט לוושט.
-
התפשטות מרוחקת (מערכת הדם) - התפשטות נוספת שיכולה לקרות לבד או במקביל להתפשטויות הקודמות ובה הגידולים חודרים למערכת הדם (כלי דם קטנים בסביבת הגידול) ומתפשט אל אזורים מרוחקים מהגידול. האזורים השכיחים להתפשטות מרוחקת בגידולי ראש צוואר הם הראות, מערכת השלד, הכבד והמח.
-
התפשטות אזורית (מערכת הלימפה) - התפשטות זאת מתרחשת לאחר שהגידול מפתח מוטציות נוספות שמקנות לו יכולת להתנתק מהמסה העיקרית של הגידול ולחדור למערכת הלימפה. ככה הוא מתקדם בדרכי הלימפה אל קשריות הלימפה האזוריות. גידולי ראש צוואר שולחים גרורות לקשריות לימפה בצוואר ובפנים.
איפה הקשריות לימפה נמצאות ?
הקשריות לימפה בפנים ובצוואר מפוזרות במספר אזורים שונים. האזורים מחולקים ונקראים על פי האזור האנטומי שבהם הם מצוים:
צוואר עליון - קשריות באזור תת-לסתי ותת-סנתרי (נקרא גם אזור 1).
צוואר לטראלי - קשריות מסביב לווריד הג׳וגולרי (הוריד הראשי של הצוואר, נקרא גם אזור 2-4)
צוואר אחורי - קשריות בצוואר האחורי, בין שרירי הצוואר (נקרא גם אזור 5).
צוואר מרכזי - קשריות פארא-טראכיאליות - נקרא גם אזור 6),
פרוטיס - קשריות בבלוטת הרוק (פרוטיס).
צוואר תת-עורפי - קשריות בצוואר אחורי עליון מתחת לקרקפת אחורית.
גידולים ספציפיים עלולים לשלוח גרורות למערכת הלימפה על פי תבניות התפשטות ידועוה ומוכרות (בהתאם לעבודות רבות שנעשו במספר מרכזים גדולים בעולם).
דוגמאות לתבניות של התפשטות גרורות:
-
גידול בלשון הקדמית: עלול לשלוח גרורות לאזור התת-לסתי ולאזור הג׳וגולרי (תחנות 1-3, 1-4).
-
גידול בלשון אחורית: עלול לשלוח גרורות לאזור הג׳וגולרי (2-4).
-
גידול בבלוטות הרוק פרוטיס: עלול לשלוח גרורות לקשריות לימפה בתוך הפרוטיס או אזור ג׳וגולרי (2-4).
-
גידול בבלוטת התריס: עלול לשלוח גרורות לצוואר המרכזי (פארא-טראכיאלי, מסביב לקנה, 6) או לאזור ג׳וגולרי (2-4).
מה הסיכוי של גידול ראש צוואר לשלוח גרורות ?
גידולים שפירים לא שולחים גרורות בין אם למערכת הלימפה או הדם.
לעומת זאת, גידולים ממאירים מסוגים שונים או באזורים שונים הם בעלי סיכוי שונה להתפשט דרך מערכת הלימפה או מערכת הדם. סיכוי זה תלוי במאפיינים היסטולוגיים של הגידול (כמו רמת האגרסיביות של הגידול או דרגת ההתמיינות) או במאפיינים אנטומיים על פי מיקום הגידול והקרבה למערכת הלימפה.
דוגמאות:
-
גידולים של הלשון הקדמית או של רצפת הפה הם בעלי סיכוי גבוה לשלוח גרורות לצוואר כבר בשבלים מוקדמים.
-
לעומת זאת גידולים שמתפתחים בחיך הקשה או בחלל הסינוסים הם בעלי סיכוי קטן מאוד לשלוח גרורות.
-
גידולים בבלוטת התריס בעלי סיכוי גבוה לשלוח גרורות לצוואר המרכזי או לצוואר הלטראלי. למרות זאת, ולאור האגרסיביות המאוד נמוכה של גידולים אלו, במרבית המקרים נוכחות גרורות לא גורע מהפרוגנוזה של המטופלים או מסיכויי ההחלמה המלאה.
איך עושים דיסקציה צווארית ?
הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית כאשר המטופל מונשם, מורדם ולא מרגיש כאבים. הניתוח מתבצע דרך חתך צווארי רוחבי שמוסתר בכפל עור. לאחר מכן רקמת השומן העמוקה של הצוואר שמכילה את רקמת הלימפה הרלוונטית מוסרת תוך כדי שימור האיברים החיוניים בצוואר.
יש צורך לשמור על הוריד הראשי (Internal jugular vein) והעורק הראשי של הצוואר (Carotid artery) ומספר רב של עצבים כמו עצב הלשון (Hypoglossal nerve), עצב הגרון (Vagus nerve) ועצב הכתב (Accessory spinal nerve).
בתום הניתוח מושאר נקז בצוואר על מנת למנוע הצטברות הפרשות בצוואר שבד״כ מוסר תוך 2-3 ימים. ההחלמה יחסית מהירה ולא כואבת ולוקחת שבוע-שבועיים.
מה הן תופעות הלוואי של דיסקציה צווארית מרכזית (בניתוחי בלוטת התריס)?
דיסקציה צווארית מרכזית מתבצעת בעיקר לטיפול בגרורות ממקור סרטן בלוטת התריס.
בצוואר המרכזי (מסביב לקנה או קדמית לקנה) ישנם מספר קשריות לימפה שעלולות להיות מעורבות בפיזור גרורתי בסרטן בלוטת התריס ובמקרים פחות שכיחים בסרטן הגרון.
בצוואר המרכזי עוברהעצב החוזר של הגרון וגם נמצאים 4 בלוטת הפאראתירואיד ומכאן נובעים הסיבוכים העיקריים:
-
חולשה זמנית או קבועה של עצב הגרון החוזר: יתבטא בצרידות ולעיתים אספרצייה. מצב לא שכיח, וגם שזה קורה לרוב החולשה היא זמנית ומתאוששת תוך מספר שבועות/חודשים. החולשה יכולה להתרחש משנית למתיחה או משיכה של העצב במקרים שיש ריבוי של גרורות באזורים הסובבים את העצב החוזר. כל עוד העצב לא נחתך ולא חדור באופן ישיר על ידי הגידול, החולשה תהיה זמנית. במקרים שהעצב החוזר של הגרון היה פגוע כבר טרום הניתוח בגלל חדירה ישירה של הגידול לעצב, ישנם דרכים לשקםם חלק מהתפקוד של העצב ולמנוע אטרופיה של שרירי הגרון.
-
ירידה זמנית או קבועה בסידן: זה עלול להתרחש במקרים שיש פגיעה באספקת הדם או במספר בלוטות הפאראתירואיד שנמצאות בצוואר המרכזי. בכל ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס, יש צורך עז לשמור את הבלוטות הנ״ל (לפחות 1 מתפקדת) על מנת לשמור על משק סידן תקין. במרבית המקרים זה אפשרי, אך במקרים שיש מספר גדול מאוד של גרורות בבלוטות לימפה בצוואר המרכזי, זה עלול להיות מאתגר, ובנוסף לאור ניקוי הצוואר המרכזי מרקמת הלימפה והשומן, אספקת הדם של בלוטות הפאראתירואיד עלולה להפגע. ולכן באחוזרים גבוהים עלולה להתפתח ירידה זמנית ברמת הסידן בדם שניתנת לטיפול ואיזון על ידי תוספי סידן. החולשה בדרך כלל חולפשת תוך 2-3 שבועות.
מה הן תופעות הלוואי של דיסקציה צווארית לטראלית (בגידולי חלל הפה, לוע, בלוטות רוק או עור)?
כמו בכל ניתוח צווארית, התפועות לוואי מתחלקות לתופעות לוואי כלליות ובד״כ פשוטות וחולפות ולתפועות לוואי ספציפיות יותר ועלולות להיות משמעותיות יותר אך הן נדירות.
תופעות הלוואי השכיחות: כאב, דימום, זיהום וצלקת צווארית.
תופעות לוואי לא שכיחות:
-
פגיעה בעצב הכתף (Spinal accessory nerve): עצב שעובר בחלקו העליון של הצוואר, ועלול להחלש כתוצאה ממשיכה או מתיחה של העצב בזמן ניקוי בלוטות הלימפה מסביבו. החולשה בד״כ מוגבלת להרמת היד מעל הראש ולא משפיעה על שאר התנועות של הזרוע או האמה. החולשה לרוב זמנית ומשתפרת עם פיזיותרפיה ותרגולים.
-
פגיעה בתחושה בצוואר: עקב פגיעה בשורשי עצבים המספקים תחושה לעור הצוואר ועור בית החזה העליון.
תופעות לוואי נדירות:
-
פגיעה בעצב החוזר של הגרון: נדיר, יתבטא בצרידות ובאספרציות זמניות.
-
פגיעה בעצב הלשון: נדיר, יתבט בחולשת לשון, והגבלה בתנועת הלשון, לרוב ללא הפרעה משמעותית בתפקוד.
-
פגיעה בעורק הראשי של הצוואר (Carotid artery): נדיר ביותר, יגרום לדמם משמעותי, אך לרוב ניתן לתיקון מיידי, במקרים נדירים יש צורך בהקרבת העורקת ויצירת גרפט עוקף של הפגיעה, עלול להתבטא בפגיעה מוחית. ממצא נדיר ביותר.
שיקום דנטלי
השיקום הדנטלי הוא חלק בלתי נפרד מכל טיפול אונקולוגי ושחזור פלסטי של ממאירות חלל הפה.
השיקום הדנטלי הוא חשוב מאוד למטופל. הוא משפר את המראה האסתטי ואת התפקוד של המטופל. שיקום השיניים תומך ובשפה העליונה והתחתונה ומונע את קריסתם או קיצורם. משפר את יכולת הדיבור ואת הפונציה של המטופל על שיפור ההיגוי של חלק מהאותיות. בנוסף, שיקום השיניים מספק למטופל יכולת לעיסה ומשפר משמעותית את ההנאה של המטופל מאוכל.
בכריתה של לסת עליונה או תחתונה מתבצעת כריתה והסרה של שיניים כחלק מהכריתה האונקולוגית. השחזור בד״כ מתבצע על ידי העברה עצם חופשית מהשוק לחלל הפה וחיבורה לכלי דם בצוואר. עצם השוק (פיבולה) היא עצם עבה ומאפשרת השתלה של שתלים דנטליים קבועים המשמשים לשיקום השיניים.
מתי מתבצע השיקום הדנטלי לאחר הניתוח ?
התכנון של השיקום הדנלטי חייב להתבצע לפני הניתוח. המנתח והרופא המשקם פוגשים את המטופל יחד לפני הניתוח ועוברים על התוכנית הניתוחית ומתכננים את התהליך השיקומי לאחר הניתוח.
איזה סוגי שיקום קיימים ?
שיקום זמני: השיקום הזמני יכולה לקרות לאחר כמספר שבועות מהניתוח, לאחר שיש החלמה מלאה של חלל הפה מהניתוח. בד״כ זה מתבצע על ידי התאמת תותבת שיניים שמתחברת לשאר השיניים הקיימות ומאפשר לעיסה טובה ודיבור ברור יותר.
שיקום קבוע: התזמון של השיקום הקבוע משתנה בהתאם למספר גורמים. לאחר הניתוח, חלק גדול מהמטופלים מטופלים עם קרינה חיצונית כדי להקטין משמעותית את הסיכויים לחזרה של הסרטן ולכן העצם המושתלת וגם הלסת המקורית של המטופל סופגות מנה גדולה של קרינה שפוגעות באספקת הדם שלהם. במקרים כאלה יש צורך להמתין כשנה לכל הפחות לפני השתלת שתלים דנטליים בעצם המושתלת מחשש לכשלון של השתלים ופגיעה בשלמות העצם המושתלת.
ד״ר ג׳ובראן מנסור עובד יד ביד עם מנתחי פה ולסת ורופאי שיניים כדי לתכנן את השחזור הפלסטי. כאשר הגידול מערב את הלסת העליונה או התחתונה, ד״ר ג׳ובראן מנסור משתמש בתכנונים תלת-מימדיים לתכונן הכריתה וגם את השחזור הפלסטי והתאמת המיקום של העצם המושתלת לפי המנח הטבעי של הלסת המוסרת. באותו מועד ד״ר ג׳ובראן מנסור והרופא המשקם מתכננים את מיקום השתלים העתידיים.
יצירת קשר
אוירה נעימה ומרווחת ועם הקפדה על פרטיות המטופל.
קרבה לצירי תנועה ראשיים, קווי תחבורה ומגרשי חנייה.
המתחם מונגש ומותאם לבעלי מוגבלויות


התקשרו עכשיו לקביעת תור : 03-533-1755
יגאל אלון 82, תל אביב (בניין סוזוקי), קומה 4